Interview - DM Padel 2020 Vinder Esben Hess-Olesen

08/12-2020, 19:00
Af Frederik Nielsen

 Padelbattet.dk har i forbindelse med weekendens overståede DM Padel, taget en snak med den ene halvdel af vinderparret i herre senior Esben Hess-Olesen.

Vi kom ind på hans egen vej til sporten, årsagen til at padel lige nu boomer derudaf, gode råd og udstyr, samt hvor langt Danmark er fra den absolutte elite lige nu.

Til at starte med fik vi Esben Hess-Olesen til at fortælle lidt om hvordan han fik kendskab til padel – samt hvad han kan lide ved sporten?

– Jeg prøvede det for første gang på en tennis træningslejr i Spanien for mange år siden. På det tidspunkt havde jeg aldrig hørt om det før. Så kom der en padelbane på AGF i sommeren 2014, hvor jeg spillede nogle gange. Men det var først for lidt over 2 år siden, at jeg for alvor kastede mig over sporten, da forskellige centre begyndte at poppe op rundt omkring. Og så har det taget fart lige siden. I dag varierer det lidt, men jeg forsøger at spille 3-4 gange om ugen. Hvis jeg havde tid, ville jeg spille mere! 

– Som tidligere elite tennisspiller synes jeg, at det er mange af de sjoveste aspekter ved tennis, der er samlet i padel. Derudover er der en masse nye elementer, som har gjort det til en sjov udfordring, og det er fedt at mærke en sport, hvor man hele tiden bliver bedre. Det er også en meget social sport, og det har været utrolig fedt, at kunne samles om en ny sport med mange af mine allerbedste venner, som ikke nødvendigvis kommer fra en tennis baggrund. På den måde er padel blevet et slags samlingspunkt, og det har samtidig givet mig en masse nye bekendtskaber, som jeg virkelig sætter pris på.

Padel bliver kaldt en af verdens hurtigste voksende sportsgrene, og vi har hørt Esben Hess-Olesen hvad han tror årsagen er.

– Padel er let at gå til, og læringskurven er stejlere end i de fleste andre ketchersportsgrene. Man får hurtigt lange, fede dueller, lige meget hvilket niveau, man er på, og det tror jeg virkelig fanger folk. Samtidig spiller det sociale element en stor rolle. Man skal altid være 4 til at spille en kamp, og det er en god mulighed for at møde en masse nye ligesindede folk på. Sidst, men ikke mindst, rammer padel et “sweetspot” ift. aktivitetsniveau. Man får en masse sved på panden, uden det er alt for hårdt, og det tror jeg bidrager til, at folk ser det som et godt alternativ til andre sportsgrene eller fx en tur i fitnesscentret.

– Der er ingen tvivl om, at padel bliver ved med at vokse eksplosivt i Danmark. Måned for måned bliver interessen større, og det kan bl.a. ses på den store efterspørgsel, der er på baner i hele landet. Samtidig begynder der at komme betydelig medie-interesse, og i takt med, at sporten også udvikler sig i andre lande, vil dette kun fortsætte. For mig at se er vi kun ved begyndelsen på en sport, som kan blive en af de største i Danmark. Man kan bare kigge på Sverige, hvor sporten allerede er større end tennis ift. antal aktive spillere. 

Til dem der godt kunne tænke sig at høre, hvordan man vinder Padel DM to år i træk, frygt ej. Vi har spurgt Esben Hess-Olesen om gode råd samt hvilket udstyr han anbefaler.

– Selvom det altid er sjovest at spille kamp, så er det super vigtigt at have “almindelige” træninger, hvor man kan fokusere på bestemte aspekter af spillet, enten tekniske eller taktiske. Disse aspekter skal man så være villig til at arbejde videre på, når man spiller træningskamp, selvom det i første omgang kan gå ud over resultatet. På den lange bane giver det virkelig pote.

– Jeg spiller selv lige nu med battet NOX ML10 Pro Cup. Nu er jeg sponsoreret af NOX, så det spiller selvfølgelig en rolle, men jeg synes, det er et bat, der har det hele, og især rigtig god kontrol. Jeg har i forvejen meget power i mine slag, så det er vigtigere for mig med god kontrol. Jeg kan klart anbefale battet til mange niveauer. Det er både holdbart og rigtig godt til prisen. Jeg spillede faktisk med et andet NOX bat tidligere (WPT Tempo), men det gik lettere i stykker ved slag på væggen og gulvet. Rammen på NOX ML10 Pro Cup er lavet af 100% carbon, som er et yderst holdbart materiale.

Jeg synes som sagt, battet har det hele, både god kontrol og power. Det passer perfekt til mig. – Man skal have en god “feeling” med battet – det er vigtigere end fx. en masse power. Jeg synes især, man skal mærke efter, om battet føles rigtigt i de mere ukomfortable situationer, fx. når man skal reagere hurtigt/ikke har meget tid, eller grave en bold op nede i hjørnet.

Har man styr på disse situationer, kan det være afgørende for, om man vinder eller taber kampe. Man skal også huske på, at nye bat altid kræver tilvænning, så man skal være tålmodig. Jeg bliver nok ved med NOX ML10 Pro Cup, så længe de kommer med nye “editions”. Jeg har lige fået den nye udgave, og den er knaldhamrende lækker

– Jeg spillede med Bullpadel Vertex 2 tidligere, og det var jeg også glad for. Der var en lille smule mere “power”, end i mit nuværende bat. Derefter skiftede jeg til NOX WPT Tempo, og nu ML10 Pro Cup. Alle bat er af god kvalitet, men jeg er som sagt vild med kontrollen i mit nuværende bat. Power handler mere om teknik, og efter jeg har fået mere styr på den, har det været vigtigt med større fokus på kontrol.

Udover DM i Padel, har Esben Hess-Olesen og hans faste makker Nils Skajaa, også prøvet at bide skeer med udenlandske turneringer. Vi har hørt lidt om hans tanker angående det danske niveau på den internationale scene – og hvor langt Danmark er fra top-eliten.

– Danmark er klart bagefter de store padel nationer som Spanien, Portugal og Sverige. Men jeg er overbevist om, vi nok skal komme efter det med den eksplosive vækst, der er gang i. Nils og jeg har spillet nogle turneringer i Sverige mod de allerbedste svenskere, og det har givet blod på tanden, at vi kan være med mod dem. Hvis vi skal op på niveau med dem, kræver det, at der kommer flere baner, flere uddannede trænere og et reelt elitemiljø med økonomisk støtte fra forbund eller sponsorer. Det er godt på vej, så jeg er fortrøstningsfuld.

– Det er ikke sikkert, der går mange år, før et par danskere får mulighed for at spille en WPT – fx via et wildcard. Men der går mange år, før der potentielt kan være danskere, der er etablerede på verdensranglisten. Det kræver, at padel bliver en sport, man satser på – ikke kun som spiller, men også som nation. Dvs. der skal komme økonomisk støtte fra eksempelvis DIF, og der skal arbejdes på at skabe et miljø for eliten, hvor man kan få et professionelt setup med skarpe trænere. Der er lang vej, men der er så mange ildsjæle i sporten, at jeg tror på, det kan lade sig gøre indenfor en overskuelig fremti

Exit mobile version